Het verhaal van Het Romeins Museum

De geschiedenis van 63 na Chr. tot nu

63 – 450

Zeven jaar voor de bouw van het Colosseum in Rome werd in Coriovallum (Heerlen) een badhuis gebouwd. Het was strategisch gelegen op een kruispunt van twee grote Romeinse wegen, een plek van komen, rusten en verder reizen. Dit badhuis uit 63 na Christus zou vier eeuwen in gebruik blijven om daarna eeuwen in de vergetelheid te raken.

1935 - 1977

In 1935 werd het badhuis herontdekt en in de jaren erna werd duidelijk dat deze Romeinse resten bescherming verdienden. Met een omvang van zo’n vijftig bij vijftig meter, was dit het grootste Romeinse badhuis dat in Nederland was opgegraven. Na het eerste onderzoek werden de resten weer afgedekt met de bedoeling ze later weer bloot te leggen. Intussen was Heerlen een boomtown geworden door de massale steenkoolindustrie en vond de Tweede Wereldoorlog plaats. Tot de jaren zeventig wist vrijwel iedereen in Nederland van het bijzondere Romeinse badhuis in Heerlen.

1977 - 2017

Het duurde tot 1977 tot het badhuis van Coriovallum een museum kreeg: het Thermenmuseum. Intussen werd de allesomvattende mijnindustrie in Heerlen opgedoekt en raakte de stad in de decennia erna in een diep dal. Pas toen Heerlen in het nieuwe millennium hieruit kroop, kwam er hernieuwde aandacht voor het Romeinse badhuis. Ook werd duidelijk dat het museumgebouw ongeschikt was om het badhuis voor toekomstige generaties te behouden.

2017 - 2024

In 2017 startte de restauratie van de resten. Het badhuis werd in de toestand gebracht waarin het in 1940 blootgelegd was. De schade was onder meer ontstaan, omdat het huidige bouw zowel klimatologisch niet voldeed, maar ook niet meer geschikt was als een hedendaags museum. In 2024 besloot Gemeente Heerlen ruime middelen vrij te maken om een nieuw museum te realiseren voor het bijzondere badhuis van Coriovallum én het bredere verhaal van het alledaagse Romeinse leven tussen Maas en Rijn: Het Romeins Museum.

2024 - 2027

Het Romeins Museum in Heerlen wordt een plek waar tweeduizend jaar oude verhalen verrassend dichtbij komen. De Romeinen waren hun tijd namelijk ver vooruit. Elke dag maken we nog dankbaar gebruik van hun uitvindingen. Net als de Romeinen toen, wil het nieuwe museum ook de tijd verrassend vooruit zijn. Op innovatieve wijze ontdek je hier hoe Romeins je eigen leven is. Rond 2027 verwachten we jou te kunnen verwelkomen in Het Romeins Museum.